ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ

 

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα τελέσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 23 Ιανουαρίου στην Ιερά Μονή του Αγίου Νεοφύτου στην Πάφο, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προύσης κ. Ελπιδοφόρου και συγχοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χύτρων κ. Λεοντίου, Καθηγουμένου της Μονής. Στον εσπερινό συμμετείχαν επίσης οι κληρικοί της Μονής, Αρχιμ. Αλέξιος και Αρχιμ. Νεόφυτος Εγκλειστριώτες, οι Αρχιμανδρίτες Ιάκωβος Φραγκιαδάκης και Τριφύλλιος Ονησιφόρου και οι ιεροδιάκονοι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου. Στο Ιερό Βήμα παρέστη προσευχόμενος ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος.
Πλήθος κόσμου συνέρρεε από νωρίς για να προσκυνήσει το ιερό σκήνωμα του προστάτου της Μονής και της Κύπρου, οσίου Νεοφύτου του Εγκλείστου. Αυτή τη μέρα εορτάζεται η Θεοσημία, δηλαδή η θαυματουργική διάσωση του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου, από βέβαιο θάνατο. Η Θεοσημία είναι εορτή που καθιέρωσε ο ίδιος ο Άγιος σε ανάμνηση της θαυμαστής διάσωσής του από πτώση βράχου, όταν ελάξευε την Ανωτέρα Εγκλείστρα του. Για την περίπτωση συνέταξε μάλιστα ο ίδιος ειδική ευχαριστήρια ακολουθία προς τον Θεόν. Την ίδια μέρα καθιερώθηκε να συνεορτάζεται εκ μεταθέσεως και η σεπτή του μνήμη.
Μετά την είσοδο, αναπέμφθηκε δέηση προς τον όσιο και στη συνέχεια τελέστηκε η αρτοκλασία. Μετά το πέρας του εσπερινού, παρατέθηκε κέρασμα στο συνοδικό της Μονής και στη συνέχεια επίσημο δείπνο.
Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στο Καθολικό της Μονής, συλλειτουργούντων του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Προύσης κ. Ελπιδοφόρου, του Μητροπ. Πάφου κ. Γεωργίου, των Επισκόπων Αρσινόης κ. Νεκταρίου και Χύτρων κ. Λεοντίου, Καθηγουμένου της Μονής και κληρικών της Μονής, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου και της Μητροπόλεως Πάφου.
Τον θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Πάφου, εξαίροντας τον οσιακό βίο του αγίου Νεοφύτου, ο οποίος με το πνευματικό σθένος του κατάφερε να αντιμετωπίσει τις συνεχείς κρούσεις του πειρασμού στο μοναχικό του δόλιχο, τόσο ώστε να αξιωθεί του μεγάλου θαύματος που εορτάσαμε σήμερα. Όλοι μας, ανέφερε ο άγιος Πάφου, επειδή προσπαθούμε να κάνουμε καλά έργα, νομίζουμε ότι έχουμε έναν -τρόπον τινά- αλεξικέραυνο απέναντι στις δοκιμασίες της ζωής και διατεινόμαστε ότι αγαπάμε τον Θεό και πιστεύουμε σ' Αυτόν. Όμως την ώρα της κρούσης του πειρασμού ολιγοπιστούμε, αποθαρρυνόμαστε, υποχωρούμε. Αυτό είναι απόδειξη ότι η πίστη μας στο Θεό δεν είναι ειλικρινής, σταθερή και αδιάλειπτη. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κι ο Απόστολος Παύλος στη σημερινή αποστολική περικοπή, διηγούμενος στους Κορινθίους τις θλίψεις και ταλαιπωρίες που υπέστη κατά την παραμονή του στην Έφεσο, δεν στηρίζουμε την ελπίδα μας στον Θεό, αλλά σε ανθρώπους και έργα ανθρώπινα, «οἷς οὐκ ἔστι σωτηρία» και γι' αυτό τον λόγο δεν μπορούμε να προχωρήσουμε.
Ο άγιος Νεόφυτος, συμπλήρωσε ο Πανιερώτατος, είχε αναθέσει όλο το είναι του στον Θεό. Και αυτός ήταν ο λόγος που κατάφερε να αντέξει όλες εκείνες τις αντιξοότητες που συνάντησε στη ζωή του. Με παράδειγμα, λοιπόν, τον σήμερα εορταζόμενο άγιο Νεόφυτο αλλά και όλους τους αγίους, ας είμαστε βεβαιόπιστοι και να αποδεχόμαστε πάντοτε ό,τι μας παραχωρεί ο Θεός στη ζωή μας, μόνον ως από Θεού για το δικό μας καλό και πνευματική πρόοδο.
Στη σημερινή εορτή, ενθυμούμαστε τον άγιο που ανέβει να λαξεύσει τα ανώτερα μέρη της εγκλείστρας για να κάνει το ησυχαστήριό του. Κι εκεί που έφτιαχνε το διάδρομο που οδηγούσε στην ανωτέρα εγκλείστρα, έφυγε ο βράχος και σχεδόν να σκοτωθεί. Κάλεσε σε βοήθεια την Παναγία, όμως παρευθύς κάλεσε και τον Σωτήρα Χριστό. Και μόλις Τον κάλεσε, «ἡ πανταχοῦ παροῦσα καὶ τὰ πάντα πληροῦσα καί μή βραδύνουσα Χάρις Του ἦλθε γρηγορωτέρα ἀστραπῆς καὶ ἔσωσε τὸ σῶμα ἀπὸ θανάτου, τοὺς πόδας ὰπὸ ὀλισθήματος καὶ τοὺς ὀφθαλμοὺς ἀπὸ δακρύων».
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας παρετέθη κέρασμα στο Συνοδικό της Μονής και ακολούθησε επίσημο γεύμα προς τιμή του Μακαριωτάτου και των λοιπών φιλοξενουμένων.  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ!!!

 

Αρχιμ. Τριφυλλίου Ονησιφόρου