27 – 28 Σεπτεμβρίου 2014
Πανήγυρις Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου

Για μια ακόμη φορά στην Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή του Αγίου Νεοφύτου, στην Κύπρο, εορτάσθηκε πανηγυρικά και με ιερή κατάνυξη η επέτειος της ευρέσεως και ανακομιδής των τιμίων λειψάνων του κτήτορα και προστάτη της Μονής, Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου.

Τόσο κατά την παραμονή, 27 Σεπτεμβρίου, όσο και κατά την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, 28 Σεπτεμβρίου, συνέρρευσαν στη Μονή πλήθη πιστών. Άλλοι για να προσκυνήσουν τον άγιο και να εναποθέσουν μπροστά στο σεπτό σκήνωμα του τα μύρα της αγάπης και της ευγνωμοσύνης τους και άλλοι για να εκζητήσουν τη χάρη, την ευλογία και την προς τον Θεό μεσιτεία του για τη σωτηρία τους και την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ζωής.

Κατά τον πανηγυρικό εσπερινό χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομος και συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων και ο καθηγούμενος τη Μονής, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος. Πριν την απόλυση έγινε, πέριξ του καθολικού, η λιτάνευση του κουβουκλίου με τα ιερά λείψανα του Αγίου, το οποίο έφεραν τιμητικά επί των ώμων ένστολοι φαντάροι της Εθνικής Φρουράς και ακολούθησε ή δέηση της Λιτής. Παρευρέθησαν ο Πρόεδρος της Βουλής και προεδρεύων της Δημοκρατίας κ. Γιαννάκης Ομήρου και ο βουλευτής Πάφου κ. Φειδίας Σαρίκας.

Κατά τη Θεία Λειτουργία, ανήμερα της εορτής, τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο προϊσταμένου του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Πάφου κ. Γεωργίου και Κορωνείας κ. Παντελεήμονος, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Αρσινόης κ. Νεκταρίου και του καθηγουμένου της Μονής Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χύτρων κ. Λεοντίου. Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Άγιος Κορωνείας, ο οποίος παίρνοντας αφορμή από το ευαγγελικό ανάγνωσμα, αλλά και σχετικές προτροπές του εορταζομένου αγίου ομίλησε για το νόημα της εργασίας από Χριστιανικής σκοπιάς. Διετύπωσε τρεις προτάσεις σχετικώς. Η εργασία είναι συνδημιουργία με τον Θεόν, πρακτικοποίηση της αγάπης και αποκάλυψη (διά της επιστημονικής ερεύνης) των μεγαλείων του Θεού.

Πριν την απόλυση έγινε και πάλι λιτάνευση των ι. λειψάνων του Αγίου πέριξ του καθολικού της Μονής και αναπέμφθηκε η καθιερωμένη δέηση
Παρέστη ο εξοχότατος Πρέσβης της Ελλάδος κ. Βασίλης Παπαϊωάννου και οι στρατιωτικές αρχές της Πάφου.

Φωτογραφικό υλικό μπορείτε να βρείτε εδώ