Επίσκεψη
Α.Μ. του Πατριάρχη της μεγάλης Θεουπόλεως Αντιοχείας Και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννη

στην Ι. Μ. Αγ. Νεοφυτου, 11 Μαϊου 2015.

Προσφώνηση Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χύτρων κ. Λεοντίου

 

Μακαριώτατε Πατριάρχη της Μεγάλης Θεουπόλεως
Αντιοχείας ... και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννη 

Χριστός Ανέστη.

Με τον αναστάσιμο αυτό χαιρετισμό και με φορτισμένες τις καρδιές από ποικίλα συναισθήματα τα Μέλη της αδελφότητας της Μονής αυτής και εγώ προσωπικά Σας υποδεχόμαστε στον καθαγιασμένο αυτόν τόπο και Σας απευθύνουμε ανυπόκριτα το «ως ευ παρέστητε».

Σας υποδεχόμαστε, μαζί με τα Μέλη της σεπτής Σας Συνοδίας, με συναισθήματα χαράς ανεκλάλητης και ιερής συγκίνησης, αλλά και με πόνο και αγωνία για το δράμα που βιώνει το παλαίφατο Πατριαρχείο Σας και το ομόδοξο χριστεπώνυμο ποίμνιό Σας διαχρονικά, προ πάντων όμως κατά τα τελευταία χρόνια. Ένα δράμα που παρακολουθούμε με κομμένη την ανάσα και προσευχόμαστε στον Αναστάντα Κύριό μας και στην Παναγία Μητέρα Του να συντμήσει δραστικά το χρόνο της δοκιμασίας Σας και να φέρει την ειρήνη και την αγάπη ανάμεσα σε Σας και σ' εκείνους οι οποίοι «ουκ έστιν εκ της Χριστιανικής αυλής».

Στο σεπτό πρόσωπό σας υποδεχόμαστε, Μακαριώτατε, όχι μόνο τον πεπνυμένο αγωνιστή της ορθόδοξης χριστιανικής πίστεως και τον καταξιωμένο Προκαθήμενο μιας μαρτυρικής Εκκλησίας, αλλά και ολόκληρο τον πολύπαθο χριστιανικό λαό, που η Χάρις του Θεού Σας έταξε να διαποιμαίνετε.

Η παρουσία Σας σήμερα στη ιερά Μονή της Αγίας Εγκλείστρας προσδίδει σ' αυτήν και σε μας εξαιρετική τιμή και αποτελεί ευλογία, που προστίθεται στην πανευλογία που βιώνουμε καθ' όλη την περίοδο των κοσμοσωτήριων εορτών του Πάσχα.

Επιθυμώ, ως εκ τούτου, να Σας ευχαριστήσω από τα βάθη της ψυχής μου και ταπεινά να ευχηθώ, όπως ο Θεός σάς χαρίζει υγείαν αδιάπτωτο και μακρότητα ημερών για να καθοδηγείτε, αφ' ενός εις νομάς σωτηρίους το θεοφιλές Σας ποίμνιο και αφ' ετέρου, με τη σοφία και τη σύνεση που Σας διακρίνουν, να συμβάλλετε στην υπέρβαση των προβλημάτων και στην αρραγή ενότητα των κατά τόπους ορθοδόξων εκκλησιών, καθώς και στην αλληλοκατανόηση και την ομαλή συμβίωση, μέσα σε πνεύμα αγάπης, ανάμεσα σε χριστιανούς και αλλοθρήσκους.

Και τώρα, Μακαριώτατε, να μου επιτρέψετε να αναφερθώ με λίγα λόγια στην ιερά Μονή μας που είναι μια από τις τέσσερεις Σταυροπηγιακές Μονές της Αγιοτάτης Εκκλησίας μας.

Ιδρυτής της είναι ο Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος, που έζησε τον δωδέκατο αιώνα και είχε ως αρχικό της πυρήνα το ασκητήριο του Αγίου, τη γνωστή Εγκλείστρα, που θα έχετε την ευκαιρία να δείτε σε λίγο και να θαυμάσετε τις απείρου κάλλους αγιογραφίες που την κοσμούν και για τις οποίες μερίμνησε ο ίδιος ο άγιος.

Μέσα στην Εγκλείστρα, μόνος για έντεκα χρόνια και στη συνέχεια με τη συνοδία μοναστικής αδελφότητας έζησε το μεγαλύτερο μέρος της θεοφιλούς του ζωής με αυστηρές νηστείες, αδιάλειπτες προσευχές, ολονύκτιες αγρυπνίες και με συγγραφή εποικοδομητικών ψυχωφελών συγγραμμάτων. Κοιμήθηκε γύρω στα 1220 και τάφηκε από τους μοναχούς του σε τάφο που ο ίδιος ετοίμασε εντός της Εγκλείστρας.

Περί τα τέλη του 15ου αιώνα κτίσθηκε ο περικαλλής αυτός ναός, που είναι αφιερωμένος στην κοίμηση της Θεοτόκου και ιστοριογραφήθηκε με σπουδαίας τεχνοτροπίας τοιχογραφίες που χρονολογούνται, μαζί με τις φορητές εικόνες του τέμπλου, στα μέσα του 16ου αιώνα. Εδώ, όπως έχετε δει, φυλάσσονται ως πολύτιμος θησαυρός και τα τίμια λείψανα του Αγίου μας, που βρέθηκαν στον τάφο του γύρω στα 1750 και ανακομίστηκαν με τιμές εδώ στο Καθολικό της Μονής. Πέριξ του Καθολικού κτίστηκαν κελιά για τους μοναχούς και έκτοτε η μοναστική ζωή της Εγκλείστρας μετακινείται, ύστερα από τρεις περίπου αιώνες, στο χώρο αυτό.

Σήμερα, Μακαριώτατε, στη Μονή εγκαταβιούμε εννέα μοναχοί και αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε τις παρακαταθήκες που μας κληροδότησε ο ιδρυτής της. Τελούμε ανελλιπώς τις ακολουθίες του όρθρου ή και της Θείας Λειτουργίας, του Εσπερινού, του Αποδείπνου και περιοδικά της αγρυπνίας. Ο υπόλοιπος χρόνος διανέμεται στα διάφορα διακονήματα της Μονής, στη μελέτη και στην ανάπαυση. Στα διακονήματα των μοναχών συγκαταλέγεται και η εξυπηρέτηση των πολυπληθών επισκεπτών και προσκυνητών, των οποίων προσπαθούμε να ελαφρύνουμε το φορτίο των καθημερινών τους βιοτικών μεριμνών και προβλημάτων.

Γι' αυτή τη μικρή μας Αδελφότητα θα ήθελα, Μακαριώτατε τελειώνοντας, να εκζητήσω τις πατριαρχικές σας ευλογίες και προσευχές για πνευματική πρόοδο και για επίτευξη του στόχου για τον οποίο βρισκόμαστε εδώ. Εκ μέρους της δε εκφράζω και πάλι τη χαρά, τη βαθύτατή μας συγκίνηση και τις ευχαριστίες μας για την τιμητική αυτή επίσκεψή Σας στη Μονή μας και Σας απευθύνω και πάλι το «ως ευ παρέστητε»

Εις πολλά έτη Δέσποτα.