Το πρωί της 15ης Νοεμβρίου 2016, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Ειρηναίος, ο οποίος πραγματοποιεί ειρηνική επίσκεψη στην Εκκλησία της Κύπρου, επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου, συνοδευόμενος από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Χρυσόστομο Β΄ και αρχιερείς των δύο Εκκλησιών. Τον Μακαριώτατο Πατριάρχη και τη συνοδεία του υποδέχθηκε στην είσοδο της Μονής ο καθηγούμενός της, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χύτρων κ. Λεόντιος, μαζί με τα μέλη της μοναστικής αδελφότητας.
Στη συνέχεια, όλοι μαζί, εισήλθαν στο καθολικό όπου εψάλη σύντομη δέηση, στο τέλος της οποίας ο Θεοφιλέστατος, προσφωνώντας το Σέρβο Πατριάρχη και τη συνοδεία του, αναφέρθηκε στα συναισθήματα χαράς και συγκίνησης που πλημυρίζουν τις καρδιές των μελών της αδελφότητας και του ιδίου για την τιμητική αυτή επίσκεψη και μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:
«Στο σεπτό πρόσωπό σας υποδεχόμαστε σήμερα στη Μονή μας, όχι μόνο ένα ένθερμο αγωνιστή και υπερασπιστή της ορθόδοξης χριστιανικής μας πίστεως και ένα καταξιωμένο πρωθιεράρχη μιας μαρτυρικής Εκκλησίας, αλλά και ολόκληρο τον φίλο ορθόδοξο Σερβικό λαό τον οποίο η Χάρις του Θεού σας έταξε να διαποιμένετε.

Δεσμοί στενοί και ακατάλυτοι συνδέουν, Μακαριώτατε, τους δύο λαούς μας. Δεσμοί που αναφέρονται όχι μόνο στους κοινούς αγώνες για προάσπιση και διαφύλαξη της ορθόδοξης χριστιανικής μας πίστεως, αλλά και στους αγώνες κατά των ποικιλώνυμων εχθρών που επιβουλεύονταν και επιβουλεύονται μέχρι και σήμερα το θείο δώρο της ελευθερίας μας. Είμαι βέβαιος ότι η συμπόρευση αυτή και η αλληλοστήριξη θα συνεχισθεί και στο μέλλον προς αντιμετώπιση της επεκτατικής λαίλαπας του Ισλάμ, που κατά τα τελευταία χρόνια πολλά δεινά επεσώρευσε στους δύο μαρτυρικούς μας λαούς.

Ανακαλούμενοι σήμερα στη μνήμη μας αυτοί οι δεσμοί αναθερμαίνουν τα αισθήματα της αγάπης και του θαυμασμού μας προς τον ομόδοξο Σερβικό λαό και εκλαμβάνουμε την εδώ παρουσία σας ως μεγάλη ευλογία για μας και εξαιρετικά τιμητική για τη Μονή μας.

Θα ήθελα ως εκ τούτου, να σας ευχαριστήσω και να ευχηθώ ολόψυχα όπως ο Πανάγαθος Θεός σάς χαρίζει υγεία και μακροζωία για να καθοδηγείτε το θεοφιλές σας ποίμνιο εις νομάς σωτηρίους. Παράλληλα δε, με τη σοφία και τη σύνεση που σας διακρίνουν, είμαι βέβαιος ότι δεν θα παύσετε να εργάζεσθε για υπέρβαση των προβλημάτων και για την αρραγή ενότητα των κατά τόπους ορθοδόξων Εκκλησιών, καθώς και για την ομαλή συμβίωση και αλληλοκατανόηση ανάμεσα σε χριστιανούς και αλλοθρήσκους, πάντοτε μέσα στο πνεύμα της χριστιανικής αγάπης».
Ακολούθησε αντιφώνηση του Μακαριωτάτου και ανταλλαγή δώρων.

Από το καθολικό ο Μακαριώτατος και η συνοδεία του προχώρησαν στο Μέγα Συνοδικό της Μονής όπου προσφέρθηκε το καθιερωμένο κέρασμα. Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στην Εγκλείστρα από τον Πανοσιολογίοτατο Αρχιμανδρίτη Αλέξιο απ' όπου και ανεχώρησαν για την Ιερά Μητρόπολη Πάφου.

 

 

Φωτογραφικό υλικό υπάρχει ΕΔΩ